"Don't tell me the sky is the limit when there are footprints on the moon"

vineri, 20 februarie 2009

Eu stiu...

E culoare!!!
E zambetul ce l-am zarit pe buzele necunoscutului de pe strada...
E glasul sters ce mi-a spus ca viitorul e al meu...
E aroma vaniliei ce am simtit-o cand eram trista...
E licarirea din privirea lor, din ziua cand am spus ce vreau...
E dorinta de a sti mai mult...
E curajul de a merge inainte cand furtuna a smuls copacul la 2m in fata...
E secretul ce-l ti fata de tine...
E lupta continua cu necunoscutul...
E rana vindecata care stiu ca a fost acolo...
E amintirea uitata ce revine subit intr-o noapte tarziu...
E imprevizibilul fumului mentolat al primei tigari...
E nesiguranta primului pas de dans...
E lacrima acida ce arde sufletul...
E rasaritul ce aduce speranta...
E tacerea ce spune cat o mie de cuvinte...
E cuvantul ce raneste orgoliul...
E inocenta ce s-a pierdut...
E timpul ce-l vreau doar pentru mine...
E minciuna ce nu se afla niciodata...
E adevarul ce apare cand nu te astepti...
E mangaierea timpului...
E dragostea neconditionata...
E calmul si e agitatia...
E sanatate, e munca, e joaca...
E tradarea ce nu o uiti...
E muzica ce o ascult pe repeat...
E ineditul din fiecare zi...
E rautatea fara motiv...
E regretul...
E multumirea...
E fericirea...
E iertarea...
E frumusetea...
E simplitatea...


Image Hosted by ImageShack.us

miercuri, 18 februarie 2009

Adevarul despre CIOCOLATA


Ciocolata este un un produs alimentar obtinut dintr-un amestec de cacao, zahar, uneori lapte, si unele arome specifice (plus alti aditivi).
Fie ca este cu lapte, amaruie, cu crema, cereale sau biscuiti ea constituie desertul preferat pentru multi dintre noi.
Desi ciocolata este mancata de placere, consumul de ciocolata cacao/ciocolata amaruie a fost dovedit a afecta benefic sistemul circulator. Alte studii au fost efectuate pentru a dovedi efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, inhibator al tusei si inhibator al diareei. In ciuda beneficiilor posibile consumul excesiv de ciocolata poate favoriza obezitatea si aparitia diabetului zaharat.

Compozitia sa bogata in glucide si in lipide face din ciocolata un aliment energetic prin excelenta. De asemenea, este o sursa importanta de magneziu, calciu, potasiu, minerale si fier. Cafeina si serotonina (hormonul fericirii) confera ciocolatei proprietati psihoactive. S-a efectuat un studiu care a aratat ca in timpul topirii ciocolatei in gura, creierul uman cunoaste o crestere a activitatii electrice, iar ritmul cardiac creste mai mult decat in timpul unui sarut pasional si senzatia dureaza de patru ori mai mult.
Probabil ca nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand te simti stresat sau suparat simti o nevoie acerba de dulciuri. Mancarea bogata in carbohidrati produce o crestere a concentratiei de triptofan (un aminoacid precursor serotoninei si un tranchilizant natural). Asadar, o masa bogata in carbohidrati induce un sentiment de calm, pace si satisfactie, deoarece sporeste productia de serotonina in creier. Insa, consumul carbohidratilor simpli in locul celor complecsi poate avea un efect de moment. Te vei simti in plina forma, insa starea aceasta va fi una de scurta durata, deoarece nivelul insulinei va scadea conducand la pierderea energiei, la depresie sau "concentratie scazuta de zahar". Daca te gandesti ca o alta cantitate de zaharuri te va ajuta sa iti revii, ia-ti gandul! Nu va face decat sa inrautateasca si mai mult starea ta!
Serotonina e implicata si in depresia si senzatia de somnolenta asociata cu trezitul mult prea tarziu, printr-un mecanism extrem de simplu : cand soarele apune serotonina e transformata in melatonina, la rasaritul soarelui acest proces se opreste(numai daca esti treaz). Legatura intre productia de serotonina si alternanta zi-noapte explica de ce oamenii se pare ca sunt mai fericiti in timpul verii(datorita duratei mai mari a zilei).

Aportul de vitamine din cacao este mai limitat, chiar daca contine grupa betacarotenelor, vitaminele B1, B2, B5, B6, B9 si PP. In schimb, cacao este o sursa deloc de neglijat de vitamina E, care actioneaza impotriva imbatrinirii. De fapt, un baton de ciocolata amara reprezinta 35% din necesarul zilnic recomandat de vitamina E.
Singura parte nesanatoasa a ciocolatei este zaharul care poate cauza probleme de sanatate daca este consumat in cantitati mai mari.
Persoanele care consuma ciocolata traiesc in medie cu un an mai mult.

Idei false referitoare la ciocolata

Deseori considerat ca un aliment care furnizeaza corpului un aport rapid de zahar, ciocolata dispune de fapt de un indice glicemic relativ scazut. Daca mancati ciocolata, glicemia dvs. va creste regulat, dar nu la fel de repede ca in cazul altor alimente sau bauturi usor digerabile, pe baza de amidon sau zahar.
Consumul de ciocolata intre mesele principale nu provoaca cresterea sau scaderea zaharului din sange. Chiar si diabeticii au posibilitatea sa se infrupte din gustoasa ciocolata pentru ei, dar numai din cand in cand.
*Ideile false privind efectele ciocolatei nu se limiteaza asupra glicemiei: auzim deseori spunindu-se ca ciocolata provoaca probleme cutanate, precum puseele de acnee. Si aici, cercetarile clinice arata ca nu este adevarata aceasta idee. Nu a fost demonstrat nici ca ciocolata declanseaza migrene sau ca este o cauza majora a cariilor dentare. Dimpotriva, cercetatorii au descoperit ca taninul, fosfatul si fluorul din cacao favorizeaza prevenirea cariilor diminuind formarea placii dentare. In plus, proteinele lactice prezente in ciocolata cu lapte protejeaza impotriva cariilor, in timp ce acidul oxalic al ciocolatei are un efect similar reducand aciditatea din gura. Deci, este preferabila alegerea ciocolatelor puternic dozate in cacao.
*Contrar unei opinii foarte raspindite, ciocolata nu face rau ficatului. Acest lucru se poate intampla numai daca ciocolata este consumata in exces.

duminică, 15 februarie 2009

"To the moon" si-napoi, "to the stars" amandoi...


Am avut un vis pe care nu pot sa il uit...mi-a bantuit toata ziua de cand m-am trezit...era un vis, dar un vis ce parea real...
o seara de vara. Imi este frig...lacrimile imi curg siroaie. El incearca sa ma calmeze, iar eu...il iubesc si il urasc in acelasi timp. Il cunosc atat de bine, si totusi imi este atat de strain... Vreau sa tip la el sa plece, dar cuvintele nu vor sa iasa, caci mana lui imprejurul meu este tot ceea ce ma mai mentine calma. Stau de ceva timp pe scara aceea rece, dar nu-mi pasa...plus ca imi e prea greu sa ma ridic. Imi atinge barbia usor, imi ridica capul si ma roaga sa deschid ochii, sa privesc luna...O luna plina, atat de frumoasa in noaptea asta...ca in nici o alta...Ma opresc din plans, imi las capul usor pe umarului lui, si continui sa privesc luna. Si raman asa, timpul trece fara sa bag de seama...parca e magie...nu mai conteaza nimic, nici macar faptul ca m-a mintit...de fapt am tot ce imi doresc..am iubirea lui...il am pe EL!
Dar magia s-a spulberat atunci cand m-am trezit...caci magia e doar in vise. Si azi ma intreb: cum e posibil sa iubesti sa urasti o persoana in acelasi timp? Cum poti sa ierti o minciuna? Cum poti sa ierti o tradare? Cum poti sa vrei sa fii singura dar cu el langa tine? Chiar e iubire..dar nu e iubirea perfecta din povestile cu printi si zane. De ce ar fi perfecta??? Noi suntem doar oameni..doar doi oameni pot fi atat de diferiti si de potriviti in acelasi timp...
Da, oameni...suntem oameni si gresim ca ne dorim perfectiune. Si culmea, nici macar nu avem rabdare sa o gasim...


Image Hosted by ImageShack.us

marți, 10 februarie 2009

Eu vs. ceilalti


Nu ma mai gandesc asa des la "nemurirea sufletului", asa cum faceam odata...
Si totusi...am incercat intr-o zi o chestie: intotdeauna am spus ca nimeni nu ma cunoaste cu adevarat si am tot sustinut asta sus si tare. Asa ca am vrut sa vad cat ma cunoasc EU pe MINE. Cat??? Mult prea putin...Poate si pentru ca ce stiam ieri azi nu mai e deloc valabil. Asa ca ce pretentii pot avea de la ceilalti? In fond, cea mai buna prietena a mea sunt eu...si asa va fi mereu, eu sunt singura persoana care nu ma va lasa niciodata la greu si care ma va ajuta sa realizez ceea ce imi doresc. Pentru ca ceilalti poate nu ma pot accepta cu temperamentul meu uneori vulcanic, cu faptul ca mi se intampla sa fiu prea hotarata(sau poate ar trebui sa spun ambitioasa/incapatanata), sau ca azi poate doar prefer sa fiu singura. Ei nu pot stii ce stiu eu despre viata...fericire, dragoste, dezamagire. Nu pot spune tot ceea ce simt, pentru ca pe mine cel mai bine ma caracterizeaza punctele de suspensie...Ele vor exista intotdeauna in ceea ce scriu, si cine se pricepe le va descoperi nuanta si in ceea ce vorbesc...
Oamenii sunt mult prea superficiali. Spunem lucruri in gluma si ceilalti ne cred, sau poate glumind e mai usor sa spunem adevarul. In plus, uneori vorbim serios si nu suntem luati in seama. In fond, cum poti stii daca glumesc sau nu?
Dar voi??? V-ati folosit vreodata de o gluma pentru a spune adevarul? Pentru a "testa terenul" in felul acesta? Just curios...

p.s: nici o zi fara un zambet!!! :) ;)
Image Hosted by ImageShack.us

duminică, 8 februarie 2009

Alimente modificate genetic


Alimentele modificate genetic sunt produse ce au calitati nutritive similare sau, uneori, chiar mai bune decat cele obtinute prin metodele clasice. "Noile alimente" sunt rezultatul ingineriei genetice.
Aceasta metoda consta in luarea de la organismul donor a genei care intereseaza si introducerea ei intr-o molecula de ADN strain, care se numeste vector purtator. Apoi urmeaza etapa inserarii intregii molecule de ADN in molecula ADN a organismului gazda. In continuare se urmareste celula in care se manifesta genele si apoi se selecteaza produsul care ne intereseaza. Acest produs este greu de controlat, deoarece genele nu functioneaza izolat, ci interactioneaza unele cu altele, iar organismul uman are zeci de mii de gene si daca luam in calcul si faptul ca indivizii sunt entitati distincte, atunci ne putem da seama ca aceeasi gena poate avea efecte diferite de la un organism la altul.

Prin tehnicile de inginerie genetica au fost obtinute:
- plante rezistente la seceta si daunatori;
- cereale cu un continut crescut de proteine;
- cereale fara gluten;
- orez cu un continut ridicat de vitamina A;
- seminte de rapita cu acizi grasi care pot fi utilizati in regimuri dietetice;
- plante fara proteine alergene (kiwi fara proteina alergena);
- bacterii acidolactice rezistente la bacteriofagi;
- tomate cu coacere in timpul transportului;
- cantitate crescuta de lecitina (prezenta, in mod obisnuit, in galbenusul de ou si soia) din soia si care este utilizata ca emulgator pentru margarina, ciocolata si alte produse alimentare;
- chimozina modificata genetic (in mod obisnuit, chimozina este o enzima extrasa din stomacul viteilor), care este utilizata in productia de branzeturi;
- vitamine si arome alimentare.

Care sunt riscurile alimentelor modificate genetic asupra sanatatii consumatorilor?

a. Efectele alergice
Genele nou inserate pot produce proteine care la unele persoane determina alergii. Cele mai frecvente alergii sunt cele fata de lapte, oua, peste, cereale si soia. La inceputul anilor '90 cand soia a capatat efecte nutritive sporite prin introducerea unei gene de la nucile braziliene, riscul potential a devenit evident.

b. Rezistenta la antibiotice
Se stie ca unele alimente modificate genetic pot creste rezistenta omului sau a animalelor fata de antibiotice. De exemplu, tomatele modificate genetic consumate proaspete au gene marker (o gena rezistenta la antibiotice) ce sunt foarte rezistenta la neomicina sau kanamicina. Acelasi lucru se intampla si in cazul semintelor de bumbac. In general, riscul variaza in functie de originea genei implicate. Bacteriile ce produc acid lactic nu trebuie sa contina gene de rezistenta la antibiotice.


c. Modificari la nivelul metabolismului

Prin inserarea de gene noi se pot produce alterari la nivelul genomului - adica totalitatea genelor pe care le contine un organism - alterari care pot genera in organismul gazda si alte efecte decat cele scontate, cum ar fi scaderea cantitatii de substante nutritive si cresterea nivelului de toxine in organismul gazda.

Situatia alimentelor modificate genetic in Romania

2006 a fost ultimul an in care au fost permise in Romania culturile de alimente modificate genetic. La acel moment existau 130 000 ha cultivate cu soia modificata genetic. De atunci se incearca scoaterea de pe piata a alimentelor modificate genetic, unele hypermarketuri le-au scos definitiv din rafturi pana in prezent. Cu toate acestea inca se importa alimente modificate genetic, cumparatorii fiind atrasi de aspectul mai placut al acestora (in cazul legumelor si fructelor), sau pur si simplu romanul se lasa pacalit prin faptul ca nici macar nu citeste eticheta...

Este o problema controversata, personal nu cred ca toate aceste modificari ale alimentelor sunt daunatoare. Pericole sunt la tot pasul, unde ne asteptam mai putin..
Greenpeace Romania lupta pentru interzicerea cu desavarsire a acestor alimente, si totusi ele apar pe piata, caz in care autoritatile care ar trebui sa raspunda paseaza vina de la una la alta...

duminică, 1 februarie 2009

Epidemie de misoginism...

Fata...femeie...dezamagita de zeci si zeci de ori, dar inca isi iubirea...
Baiat...barbat...dezamagit o data sau poate de doua ori si...de acum se razbuna pe toate persoanele de sex feminin care ii ies in cale...Daca vad o masina parcata aiurea, sau un accident care blocheaza traficul tocmai cand ei au intarziat la servici...desigur e vina unei femei. Si sunt sanse destul de mari ca ea sa fie si blonda...Daca o femeie avanseaza mai repede in functie ca el...cu siguranta "si-o trage" cu seful.
Si poate te intrebi de ce generalizeaza, de ce a ajuns sa creada ca toate sunt la fel...ca doar nu i-ai gresit cu nimic (sau poate singura ta greseala e naivitatea). Dar i-a gresit alta...Nu il intreba, pentru ca cel mai probabil nu o sa recunoasca...
Pot spune ca sunt o feminista, dar nu una convinsa. Inca de mica am preferat sa am prieteni baieti, imi place fotbalul (mai nou si berea ;))), imi plac bancurile cu blonde (si cele cu Alinutza)...dar nu pot sub nici o forma sa aprob tipul asta de comportament...

MISOGINÍSM = Lipsă de încredere faţă de calităţile morale ale femeilor; atitudine negativă faţă de femei
MISOGÍN = (Bărbat) care urăşte femeile; Care manifestă, exprimă ură faţă de femei
Din punctul meu de vedere misoginii sunt de doua tipuri: cei care se schimba atunci cand se indragostesc iar si ajung poate sa se casatoreasca si cei care considera ca partenera de viata este la fel de "josnica" ca si celelalte reprezentante ale sexului frumos. Ce imagine!!!!! "Pisi, adu si mie o bere!"..."Ce proasta!!!"...
Mi se face rau numai cand ma gandesc...
A stii sa ierti, sa accepti(respecti) si/sau sa mergi mai departe sunt calitati pe cale de disparitie. Sfioase si depasite numeric lasa loc...epidemiei de misognism!!!!
Viitorul...incotro??

Image Hosted by ImageShack.us