"Don't tell me the sky is the limit when there are footprints on the moon"

duminică, 29 martie 2009

Vinul...aliment, medicament sau otrava?!


De la bun inceput as vrea sa va precizez, ca acest articol este scris pentru a evidentia calitatile superioare, pe care le are vinul fata de celelalte bauturi alcoolice (berea si cele tarii). Nu intentionez si nici nu am dreptul sa sustin consumul de bauturi alcoolice insa doresc sa va informez si sa va impartasesc, pe aceasta cale, unele informatii din punct de vedere gastronomic si medical despre puterile curative ale vinului.

Discutand din perspective gastronomica, vinul consumat la mesele importante si in cantitate moderata imbunatateste apetitul, creste secretiile digestive cu stimularea motilitatii gastrice si in felul acesta ajuta la o digestive mai buna a principiilor alimentare ingerate. Pe langa
aceasta actiune, la nivel psihic, vinul prin culoare, parfum, aroma si savoare transmite reactii pozitive, stimuland producerea de endorfine (substante benefice) la nivelul creierului. Endorfinele secretate produc o scadere a tensiunii la nivelul sistemului nervos central cu instalarea starii de calm, liniste si tendinta spre veselie. Aceste reactii ajuta organismul sa se lupte mai eficient in perioadele de suprasolicitare psihica si fizica. Toate aceste lucruri se intampla numai la consumul moderat de vin. Orice exagerare va poate da mai multe efecte nocive cu destabilizarea organismului.

Consumul vinului in doza moderata si recomandata (dupa unii autori cca 210 ml) are efecte benefice din punct de vedere fiziologic, nutritional si farmacologic. In urma numeroaselor studii realizate au fost descrise si constatate urmatoarele efecte asupra organismului: usor sedativ, anestezic, vasodilatator, diuretic, energizant, antialergic, stimulant pentru cresterea colesterolului bun (HDL), combaterea eliminarii vitaminei C, sinteza si mentinerea colagenului in peretii arterelor si venelor mentinand elasticitatea, permeabilitatea, tonicitatea si rezistenta acestora.

Toate aceste efecte descrise deja previzioneaza acceptarea si utilizarea vinului ca medicament, cu o conditie esentiala si clara in privinta cantitatii consumate si anume cu moderatie.

Vinul in cantitate terapeutica regleaza echilibrul acido-bazic si il mentine in parametri optimi pentru metabolizarea corecta a grasimilor, proteinelor si a glucidelor prin vitamina B2 si mezoinozitolul pe care le contine.

Actiunea protectoare asupra mucoasei gastrice se realizeaza prin polifenolii existenti in vin care inhiba histidin-decarboxilaza si scade productia de histamine pana la 85%, responsabila pentru cresterea aciditatii gastrice. Vinul fluidizeaza sangele si creste microcirculatia stomacului
si a intestinelor cu stimularea procesului digestiv.

Efectul benefic asupra aparatului cardiovascular se datoreaza pe de o parte, prin vasodilatatia coronariana reducandu-se riscul cardiopatiilor si a accidentelor vasculare, protectiva prin sinteza de apoproteina A, care e o componenta a colesterolului bun (HDL), prin scaderea lipoproteinelor nocive (LDL) si rolul antioxidant al cantitatii mari de vitamina C in compozitia sa. Adaugandu-se la aceste efecte si cel de inhibare a depunerii trombocitelor pe peretele vascular ca prim lant al ateromatozei, este clar efectul de combatere a maladiilor cardiovasculare (HTA, infarct, ateromatoza).

Datorita efectului de crestere a secretiei de insulina, de reducere a glicemiei se explica recomandarea nutritionistilor de a consuma vin in cantitate moderata celor suferinzi de diabet in forme usoare si medii. Avand in compozitie vitamina C si P, vinul are efect vasoreglator si vasoprotector atat de necesar persoanelor diabetice cunoscandu-se complicatiile acestuia si anume arteriopatia diabetica.

Prezenta potasiului si a magneziului in cantitati suficiente are efect diuretic prin combaterea actiunii sodiului cu efectul de retentie a apei si util in maladiile cardiovasculare, diabet, unele hepato-renalopatii. Vinul stimuleaza eliminarea urinei si mentine reziduurile azotate la nivel relativ scazut.

Vinul rosu previne aparitia cancerului. Marele merit apartine flavonoidelor, care avand un puternic efect antioxidant, anihileaza efectul nociv al radicalilor liberi. Alt component care se gaseste numai in vinul rosu, in strugurii negri si fructele de padure, cu o importanta deosebita este quercetina. Studii de laborator demonstreaza ca aceasta substanta creste imunitatea organismului, previne aparitia cancerului si a bolilor de inima. Quercetina prelungeste viata celulelor cu 80%, stimuleaza miocardul, care in conditii de stres nu mai poate functiona la eficienta maxima. Vinul dilata vasele capilare si ajuta la prevenirea anginei pectorale si a formarii de cheaguri.

Dezavantaje

* poate provoca dureri de cap, fie din cauza taninurilor pe care le contine(in special vinul rosu), fie din cauza concentratiei alcoolice;
* alcoolul in cantitati mari reduce capacitatea de concentrare si atentia, incetineste activitatea cerebrala si blocheaza reflexele. Contributia lui nefasta se face simtita in toate tipurile de accidente, in special in cele rutiere;
* interactiunea cu medicamentele: se stie ca regula generala ca alcoolul nu se amesteca niciodata cu medicamentele, oricare ar fi tipul acestora. Motivul este simplu: alcoolul este metabolizat in ficat si poate interfera cu actiunea substantelor medicamentoase in mod nedorit. Combinatia dintre somnifere si bautura este in mod special periculoasa.
* Problemele de sanatate asociate consumului de alcool se leaga in primul rand de utilizarea peste masura sau de utilizarea regulata. In randurile femeilor riscurile sunt mai mari, chiar si raportate la cantitati de alcool mai mici decat in cazul barbatilor.
Consecintele nefaste asupra sanatatii includ:

- distrugerea ficatului (ciroza)
- osteoporoza
- riscul de cancer de diferite tipuri: de gat, de ficat, de san, de esofag
- presiune arteriala ridicata
- ulcere de stomac
- afectarea muschiului inimii
- pancreatita acuta si cronica
- nivel ridicat de trigliceride (un tip de grasime care circula in sange)

Sfatul de a bea cu masura este de bun simt. Totusi, cantitatile acceptate de alcool difera intre SUA si Europa. In primul caz, un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati este limita propusa, pe cand in statele europene femeile pot consuma intre 2-3 pahare pe zi, iar barbatii 3-4. In orice caz, fiecare persoana ar trebui sa isi stabileasca limita proprie, pentru a bea de placere si in cantitati rezonabile, fara a se supune vreunui risc de sanatate.

Primavara incepe cu tine...


Nu! Nu! Nu! Nu mai accept asa ceva! Peste tot tristete...toata lumea e deprimata...mult prea multa lume asociaza venirea primaverii cu tristetea...
Ce e atat de trist?! Se presupune ca anotimpul asta aduce cu el veselie, optimism, noi inceputuri...dragoste...
Fiecare dintre noi a fost ranit macar o data in viata...si eu am fost...dar asta nu inseamna ca imi traiesc viata in trecut sau ca nu sper la mai bine...
Ce atat de greu sa stii ce anume iti doresti si sa lupti pentru asta?! Ca doar o faci pentru tine...
Prea multe persoane ce se vor mature dar sufera ca niste adolescenti, se plang de viata lor dar nu fac nimic sa fie mai bine...
Prea multa teama...dar stim cu totii...daca nu risti nu ai cum sa castigi! Corect,nu?
De ce atatea contradictii??
Nu trebuie sa fii copil ca sa te bucuri cand vezi pomii infloriti, sau cand auzi ciripitului pasarelelor...
Dupa cum m-am obisnuit sa spun...be happy! ;)


Image Hosted by ImageShack.us

marți, 24 martie 2009

Don't waste your time...


In ultimii ani am tot avut parte de lungi plimbari cu trenul...media duratei este de 5 ore...a fost si azi una dintre ele...
De-a lungul timpului in acele 5 ore am citit, am dormit, am ascultat muzica, am vorbit, am cunoscut oameni noi, am plans, am admirat "peisajul", am reflectat...si am reflectat...si am reflectat...de multe ori asteptam chiar acele momente pentru a lua unele decizii, pentru a incerca sa inteleg unele din persoanele cu care intru in contact, pentru a face planuri, pentru a visa...
Astazi cred insa ca pierdem mult prea mult timp reflectand, analizand, incercand sa-i intelegem pe ceilalti...lucrurile trebuiesc luate ca atare. Cele care au fost, cele care sunt, chiar si cele care vor fi. Regretele nu-si mai au rostul, temerile astern intunericul in sufletele noastre. Cat despre oameni...nu ii vom cunoaste niciodata cu adevarat, intotdeauna vor avea parti sau ganduri ascunse. Sa ne concentram pentru a le cunoaste pe ale noastre...si sa nu uitam niciodata sa nu impartasim totul, sa pastram cate ceva doar pentru noi. Atitudinea pozitiva ne insenineaza sufletul, caci zambetul e printre cele mai frumose lucruri pe care le posedam...
Nu renunta niciodata la ceea ce iti doresti cu adevarat, nu te lasa daramat de nimic...iubeste, saruta, imbratiseaza, razi cu pofta, bucura-te de flori si de toate lucrurile marunte...Don't waste your time!!! Be happy!!!

Image Hosted by ImageShack.us

luni, 16 martie 2009

"Alimentele viitorului"

Alimentele modificate genetic creeaza unele dintre cele mai aprige controverse. Sustinatorii vorbesc despre posibilitatea crearii de alimente pline de substante nutritive care pot ajuta la stoparea foametei in lume, in timp ce opozantii vorbesc despre posibilele efecte negative necunoscute asupra sanatatii noastre. Insa pana se va lua o decizie clara cu privire la producerea acestor alimente modificate genetic, s-au creat cele mai interesante soiuri de fructe si legume, care s-ar putea sa fie parte din dieta zilnica a viitoarelor generatii.

Iata cateva din noile alimente:

*Daca iubiti grapefruit-ul si mandarinele, atunci aveti sansa de a alege in viitor fructul Tangelo.


*Pluots este realizat in urma combinarii caiselor cu prunele, cu o aroma puternica, continut mare de vitamina C si se pare ca nu are colesterol sau sodiu.


*Un fruct nou rezultat din combinarea genetica dintre mar si struguri poarta denumirea de Grapple. A fost creat pentru a aduce un aport mai mare de vitamina C. Se pare ca majoritatea fondurilor pentru obtinerea acestui fruct au venit din partea UNICEF.


*Graisin (de la "giant raisin"= stafida gigant), produs de Institutul National de Genetica din Japonia, datorita popularitatii stafidelor pe piata japoneza si dorinta cetatenilor de acolo de a cumpara fructe cat mai mari.


*Vom avea parte chiar si de o varietate a culorilor morcovilor care contin, conform studiilor, cu pana la 40% mai mult calciu decat cei normali.


Sunt convinsa ca oamenii vor fi sceptici in privinta acestor noi produse, insa eu astept rezultatele studiilor de cercetare...

marți, 10 martie 2009

Omega-3, miracolul din adancul marii

Cercetarile clinice ale oamenilor de stiinta, in special cele din ultimii ani, au scos in evidenta un fapt incontestabil: acizii grasi Omega-3, supranumiti si "grasimile sanatoase", pot preveni si trata o serie de probleme medicale. In general, insa, aproape toata lumea asociaza grasimile din alimentatie cu obezitatea, bolile cardiovasculare si multe alte afectiuni care de care mai grave. In realitate, nu toate grasimile au efecte nocive asupra sanatatii. Exista mai multe tipuri de grasimi:
-cele saturate (din aceasta categorie facand parte grasimile animale: unt, untura, smantana);
-cele de origine vegetala care pot fi mononesaturate(uleiul de masline) sau polinesaturate (uleiul de floarea-soarelui si cel de peste)...categorie din care fac parte si acizii grasi Omega-3 si Omega-6.
Nutritionistii au constatat ca, fata de epoca stamosilor nostri, cand cele 2 tipuri de acizi grasi (la fel de importanti pentru sanatate) erau consumati in mod egal, in organismul omului modern nivelul de Omega-3 a ajuns sa fie de peste 20 de ori mai mic. Cauza? Consumul excesiv de carne si uleiuri vegetale. Efectul? Favorizarea "exploziei" unei serii intregi de boli specifice civilizatiei noastre: afectiunile cardiace, bolile autoimune, alergiile, astmul sau afectiunile celebrale severe, printre care si "boala secolului" - depresia.
Acesti acizi grasi nu pot fi sintetizati in corp si de aceea singura cale de a-i aduce in organism este consumul alimentar.
Sursele alimentare naturale de acizi grasi Omega-3 inalt polinesaturati sunt multiple si la indemana: somnul, heringul, codul, tonul, pastravul-curcubeu, macroul si sardinele, semintele de in, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul,soia etc.
Dintre pesti, concentratia cea mai mare in acizi grasi nesaturati Omega-3 o au somonul si heringul, iar un gram de ulei de peste este echivalent cu o portie de circa 100 grame de somon.

Cum functioneaza Omega-3?

Sunt substante ce regleaza extrem de multe procese biochimice din organism si sunt raspunzatoare de functionarea aparatului cardiovascular, de reducerea nivelului colesterolului si trigliceridelor, cresterea imunitatii, prevenirea aparitiei arterosclerozei, hipertensiunii arteriale si infactului miocardic. Mecanismul de functionare al acestora se bazeaza in principal pe rolul lor puternic antiinflamator si pe cel de reducere a vascozitatii sangvine, ceea ce imbunatateste circulatia si creste fosrte mult aportul de oxigen catre tesuturi. In plus nu trebuie omise multiplele beneficii constatate chiar la nivel celular, acolo unde se manifesta rolul protector pe care il joaca Omega-3 in membrana celulelor care este alcatuita din acizi grasi. Continutul de acizi grasi Omega-3 din membrana protejeaza celulele impotriva atacului radicalilor liberi si scade semnificativ riscul aparitiei de celule maligne.

Doza zilnica preventiva


Specialistii americani de la Food Standards Agency: cel putin doua portii de peste saptamanal, din care macar una sa fie dintr-un peste gras.

Simptome usor de confundat

Medicii nutritionisti atrag atentia ca simptomele scaderii concentratiei de acizi grasi Omega-3 din organism nu sunt usor de perceput, pentru ca ele nu sunt foarte clar diferentiate de alte simptome. Astfel, este posibil ca, daca te simti zilnic foarte obosit, fara chef si ai deseori dureri de articulatii, daca suferi de constipatie sau constati ca unghiile tale sunt crapate si se rup usor, iar pielea iti este foarte uscata, sa nu suferi de cine stie ce boli, ci sa fie de fapt modul de manifestare al unui deficit organic de Omega-3.
In tarile puternic industrializate, specialistii au constatat ca aproape toate categoriile sociale prezinta deficiente serioase de acizi grasi Omega-3, cea mai importanta cauza fiind consumul aproape exclusiv de grasimi saturate (fast-food, prajeli, alemente semipreparate).

luni, 9 martie 2009

Lesson learned


Sunt o ofticata!!! DA, recunosc!
Si ma oftic al naibii de tare ca unii dintre noi suntem prea prosti ca sa ne dam seama cand gresim...am gresit foarte mult fata de altii si nu mi-am dat seama deloc...nici inainte, nici in timp ce o faceam, nici dupa...nici macar cand mi s-a explicat ca nu e bine ce fac... Si dupa atata timp imi dau seama abia azi! Vor spune unii ca e mai bine mai tarziu decat niciodata...asa e...si totusi... Cred ca e imposibil sa nu iti para rau...
Dar nah...e drept ca incapatanarea m-a ajutat uneori...si totusi din cauza ei am facut si multe tampenii...
Eh...asta sa fie problema...dupa cum toti stim...LIFE GOES ON!!!
Ca doar...traiesc in haosul meu personal, unde in cea mai mare parte a timpului imi place...cu toate ca ii lipseste ceva...
Rabdare Alya, rabdare!!! ;)


Image Hosted by ImageShack.us

joi, 5 martie 2009

Sunteti prea mici pentru lumea mea...


Acum vreo 2 zile era soare...si visam...visam cu ochii deschisi! Acum ploua...si inca visez! Optimismul din mine zburda haotic...prea haotic...caci imi lasa timp sa ma enervez...
Imi schimb starea de la un moment la altul...
De mult nu m-am mai trezit dimineata inainte sa sune alarma...sau nu m-am mai ridicat din pat imediat ce a sunat...
Sfidez toate motivele pentru care ar trebui sa fiu nefericita...
Poate citesti si tu my friend...m-ai intrebat intr-o zi cat o sa ma mai prefac ca e totul ok...pai...pana cand va fi!!!
Singurul lucru pe care il regret...e ca atitudinea asta vine cu o doza imensa de cinism...
Da Chrysule, stiu ca ai sa ma certi.... dar nu mai pot vedea frumusetea unui gest asa ca tine...

Acum...tot ce vreau...vreau sa rad...sa rad pana ma dor obrajii...sa rad pana transpir toata...sa rad si sa ma simt bine...

Nu ma critica...oricum esti prea mic pentru lumea mea...
Adda - Satula de vorbe
Image Hosted by ImageShack.us

luni, 2 martie 2009

Tu de ce fumezi?!

Raspunde!!! Tu de ce fumezi???
Nu sunt fumatoare dar pot spune ca stiu o parte din posibilele rapunsuri la aceasta intrebare:
De ce nu?!
Pentru ca asa vreau!
Pentru ca pot!
Nu e treaba ta!
Pentru a le da peste nas tuturor!
Pentru ca e corpul meu si nu te doare pe tine de sanatatea mea! (Ar putea totusi sa te doara de a noastra...)
Pentru ca nu fumez pe banii tai!
Pentru ca imi place!
Pentru ca ma calmeaza!
Pentru ca merge la cafea!
Pentru ca e buna dupa sex! etc etc etc etc etc... puteti sa completati...probabil puteti gasi inca vreo cateva zeci de raspunsuri...

Poate nu te intereseaza, sau poate deja le stii...dar o sa iti dau cateva motive pentru care sa NU fumezi...

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehida, etc.) si alte 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon.

Nicotina stimuleaza inima prin eliberarea de catecolamine care cresc tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si nevoia de oxigen a inimii. De asemenea, nicotina stimuleaza sistemul nervos, legându-se de receptorii colinergici centrali dupa numai 7 secunde de la inhalare. Aceasta activeaza caile neuro-umorale si duce la eliberarea de hormoni si neurotransmitatori. Asa se explica efectele euforice si instalarea dependentei de nicotina.

Gudroanele din fumul de tigara sunt cancerigene.

Monoxidul de carbon scade capacitatea de transport a oxigenului si favorizeaza aparitia aterosclerozei.

S-a estimat ca fumarea unei singure tigari scurteaza viata cu 7 minute, iar fumarea unui pachet de tigari pe zi scurteaza viata cu 140 minute/zi, 51.100 minute/an sau 35,5 zile/an. Aceasta înseamna ca anii fumatorilor au mai putin de 11 luni!

Fumatul suprima senzatia de foame, la fumatorii cronici 90-98% din nicotina inhalata este retinuta in plamani si constituie alaturi de gudroanele rezultate din ardere, una din cauzele principale de crestere a cancerului pulmonar.

Organe sau sisteme afectate si tipurile de boli ce pot sa apara:
Aparat respirator => cancer pulmonar, cancer laringeal, reducerea capacitatii respiratorii, pneumonie, bronsita cronica, embolie pulmonara, astm...
Aparat cardiovascular => puls accelerat, aritmie cardiaca, HTA, circulaţie sanguina proasta, criza cardiaca, angor pectoris, arterita, flebite...
ORL => laringita, faringita, sinuzita, alergii respiratorii, cancer esofagian, cancer la gat...
Creier si Sistem nervos => embolie cerebrala...
Sistem digestiv => cancerul limbii, cancer gastric, gingivita, distrugerea enzimelor digestive, hiperaciditate stomacala, gastrita, ulcer duodenal, ulcer stomacal, cancer de colon...
Sistem excretor => cancer renal, cancer vezical, cancer de prostata...

Efecte negative de scurta durata:
* cresterea ritmului cardiac, in medie 20-30batai /min
* cresterea tensiunii arteriale
* lezarea mucoaselor buzelor, limbii şi cerului gurii.
* ingalbenirea dintilor
* iritarea mucoasei naso-faringiene, cu diminuarea sau modificarea selectiva a mirosului
* iritarea laringelui
* iritarea ochilor

Cam atat...problema e muuult mai complexa....dar, pe cine nu am convins pana acum nu am sa conving nici daca continui...
Da...e greu sa renunti la fumat (nu imposibil)...si totusi...
Unui nefumator nimeni nu-i remarca performanta de a nu se fi apucat niciodata de fumat. Se plange de fum, are uneori alergie, evita locurile unde se fumeaza. Cica ar strica in mod sistematic cheful tuturor...

Fumatorul care vrea sa se lase de acest viciu e un erou ?


Image Hosted by ImageShack.us