Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:
edulcorantii - pentru indulcit
colorantii - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
acidifiantii - dau un gust usor acid
corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea
emulgatorii - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
conservantii - Intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290)
corectorii de gust si de miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
propulsorii - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
gaze de ambalaj - asemanatoare aerului
antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)
E-uri periculoase
E123 ...E239 - sunt posibili cancerigeni
E 621 - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E320 - E321, E211 - acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E251 - nitrat de sodiu, cancerigen
E252 - nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 - alergici
E127 - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice
E102 - tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic
Vitamina C din unele produse,foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C naturala. (mai bine luati o lamaie!)
Tabel cu E-uri de care trebuie sa ne ferimE-uri bune
E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E407 - caragenanul, emulsifiant natural
E322 - lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E421 - manitolul de cofetarie
E300 - riboflavina sau Vitamina B2
E440 - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E140 - clorofila, colorant natural folosit in cofetarii,colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor
Si ca o ciudatenie daca pot sa o numesc asa din capitolul aditivi:
Rosu de cosenila este un colorant natural, obtinut prin maruntirea fina a insectei Dactylopius coccus cacti, uscata. Se foloseste la fabricarea preparatelor din carne, peste, pentru colorarea membranelor, la colorarea cerealelor pt micul dejun.
Nu va asteptati la asta, nu? :D
4 comentarii:
Multumesc pentru informatii. Iti doresc mult succes!
Interesant. Ar fi bune nişte articole în scris după emisiunile lui Virgil Stroescu.
e un subiect f interesant si despre care se pot spune multe.as vra sa stiu si efectul pe care il produc aceste substante in organismul uman.sunt sau nu daunatoare, si in ce masura?
viata s-a complicat foarte mult...poate ar trebui sa ne intoarcem in timp vreo 200 de ani ,o sa invatam iar cum se mananca sanatos fara sa ne pierdem sanatatea sau timpul cu tot felul de analize.corect?
Trimiteți un comentariu