"Don't tell me the sky is the limit when there are footprints on the moon"

duminică, 18 ianuarie 2009

Bauturile energizante

Solicitarile de zi cu zi ne determina sa apelam uneori la mici artificii care sa ne dea energia necesara pentru a le face fata. Fie ca sunt solicitari fizice, ca un antrenament la sala de fitness, fie ca sunt cerinte intelectuale, precum o noapte dinaintea unui examen sau o indatorire de servici care necesita o atentie sustinuta, multe persoane apeleaza, pentru a le face fata, la produse energizante care au un stimulent comun, cafeina: cafea, ceai, ciocolata, cola sau bauturi energizante pe baza de taurina care au aparut si pe piata romaneasca in ultimii ani.
Recent se pune tot mai des problema efectelor nocive pe care le-ar putea avea consumul acestor bauturi asupra organismului. Efectele sale, benefice sau nocive, sunt consecinta ingredientelor pe care le au la baza aceste bauturi. Iata care sunt principalele componenete ale bauturilor energizante:
Carbohidratii
Principalul ingredient al tuturor bauturilor energizante este zaharul. Acesta este sursa de energie necesara tuturor celulelor din corp pentru a functiona. O cutie de bautura energizanta contine 27 grame de zahar (sucroza si glucoza), avand o valoare energetica de 112.5 kcal. Studiile au aratat ca aceasta cantitate de zahar incetineste evacuarea gastrica si produce deshidratare. In plus, consumul exagerat de bauturi energizante cu continut ridicat in fructoza poate produce diareea, accentuand deshidratarea. De aceea, bauturile enrgizante nu trebuie folosite ca o metoda de rehidratare dupa exercitii fizice, tocmai din motivele mentionate mai sus.
Cofeina
Este un stimulent al sistemului nervos central, insa efectul este temporar si cand acesta a trecut persoana se simte inceata si letargica. Studiile au aratat ca efectul ingestiei de cafeina dureaza aproximativ 2 ore. Doza necesara pentru pentru a obtine o imbunatatire evidenta a performantelor fizice si intelectuale este de 6 mg pentru fiecare kilogram al corpului. Asta inseamana ca un adult ar trebui sa bea peste cinci cutii de energizant, in conditiile in care o cutie de bautura energizanta contine cafeina cam cat o cafea, adica 80 mg. In cantitati moderate cafeina are efecte benefice asupra organismului, intrucat stimuleaza functiile fiziologice si psihologice, imbunatateste viteza de reactie si vigilenta. De asemenea, in timpul activitatilor fizice, cafeina stimleaza arderea grasimilor si transformarea acestora in energie. Problema consumului unei cantitati atat de mari de cafeina este data de reactiile sale adverse. Cafeina este diuretic, deci va produce deshidratare. Are de asemenea efect laxativ ce contribuie la agravarea deshidratarii. In plus, cafeina da un grad de dependenta, astfel ca va fi nevoie de doze din ce in ce mai mari pentru a obtine acelasi efect asupra performantelor. Dozele ridicate pot induce si o serie de tulburari cardiace precum palpitatii, artitmii, hipertensiune.
Extracte de plante
Unele bauturi energizante contin diferite extracte de plante precum guarana, echinaceea, ginkgo biloba sau gingseng. Acestea contin o forma naturala de cafeina, insa concentratia sa este destul de scazuta in aceste plante, de aceea producatorii adauga cafeina sintetica pentru a spori efectul stimulant al bauturii. Pentru aceste plante exista putine dovezi stiintifice privind eficienta si efectele lor. Unele dintre aceste pot produce diferite interactiuni medicamentoase, potentand sau din contra, micsorand efectele unor medicamente. Multe persoane pot fi alergice la unele componente ale acestor extracte. Reactiile alergice pot merge de la cele mai usoare pana la cele mai grave, amenintatoare de viata.
Taurina
Este un aminoacid produs de obicei si de organism, in special in muschi, creier, inima si sange. Un adult de 70 kg are in corp aproximativ 70 g de taurina distribuita in tot organismul, adica de 70 de ori mai multa taurina decat o cutie de bautura energizanta. Uneori, in conditii de stres sau de efort fizic, corpul uman elimina prin urina o cantitate de taurina mai mare, pe care nu o poate sintetiza rapid pentru a compensa pierderea. In acest caz consumul de bautura energizanta este benefic pentru ca asigura o refacere a deficitului de taurina. Taurina din aceste bauturi este o substanta sintetica, produsa de companiile farmaceutice. Printre efectele taurinei in organism se numara: reglarea temperaturii, reducerea stresului, cresterea performantelor inimii si detoxifierera organismului.
Vitamine
Aceste bauturi contin o parte din complexul vitaminelor B care sunt necesare pentru buna functionare a organismului si imbunatatesc performanta mentala.
Exista contraindicatii pentru consumul bauturilor energizante?
Dupa cum am mentionat mai sus, o cutie de bautura energizanta contine tot atata cafeina cat o ceasca de cafea, de aceea, toleranta la cafeina este principalul motiv de limitare a consumului acestor bauturi. Din acest motiv nu se recomanda consumul acestor produse de catre persoanele hipertensive, cu aritmii, sau cu toleranta scazuta la cafeina. Este contraindicat consumul si pentru copii, femeile gravide si femeile care alapteaza, deoarece cafeina se elimina mult mai incet din corpul lor si al fatului.
Trebuie retinut ca bauturile energizante nu au rolul de a potoli setea, mai ales ca o parte din ingrediente au tentinta de a produce deshidratare. De aceea in activitatile sportive solicitante, bautura energizanta se consuma cu 30 de minute inainte de a incepe, urmand ca ulterior sa se consume apa sau racoritoare. Dupa cum recomanda si producatorii, nu trebuie sa se consume mai mult de patru cutii pe zi.
Este de asemenea contraindicat consumul acestor bauturi in combinatie cu alcoolul, deoarece sunt diminuate efectele pozitive ale bauturii.

Sunt un pericol pentru sanatate bauturile enrgizante?
Studiile oamenilor de stiinta si cercetatorilor din domeniul toxicologiei, medicinei interne si psihologiei au aratat ca daca nu sunt depasite dozele recomandate si atata timp cat nu exista contraindicatii, consumul acestor bauturi nu s-a dovedit periculos pentru organism. Cu toate acestea exista tari precum Franta, care au un control foarte riguros al produselor alimentare si care au interzis comercializarea bauturilor energizante pentru motivul ca nu exista suficiente studii care sa arate impactul asupra sanatatii pe termen lung. De altfel, in Statele Unite, organismul care controleaza alimentatia si medicamentele (FDA), refuza sa includa aceste bauturi in categoria produselor alimentare, existand mai degraba intentia de a le incadra in randul produselor farmaceutice.

7 comentarii:

L. Stelea spunea...

Io le cam dau cu energizantele daca am nevoie de o trezire rapida, nu pot suporta cafeaua. Ceea ce se intampla destul de rar... cea mai buna tot apa.

Adrian Manolache spunea...

foarte bine scris acest articol:)
o sapt frumoasa

Morfeu spunea...

Ce inseamna doza recomandata?(de exemplu,intr-o zi obisnuita de lucru...5 cafele + 2 energizante si 2l Cola , intr-o zi normala...3 cafele si ceva cola. E bine asa?)

Alya spunea...

Doza recomandata este de maxim 4 cafele sau energizante pe zi (dupa cum am scris mai sus un energizant are echivalentul unei cafele in cofeina), tot ceea ce depaseste aceasta doza nu te mai ajuta la nimic (presupunand ca le consumi pentru a scapa de oboseala). Cat despre cola, cantitatea de cofeina este mai mica, dar nu nesemnificativa...

Morfeu spunea...

Adica ce vrei sa spui?ca sunt anormal?Nu ca m-ar mira...(ma cunosc) si pot sa iti spun ca si tu esti la fel de anormala...(doar m-ai suportat 4 ani) hehe..:P

Anonim spunea...

Ok, dar tot ma simt prost dupa ce beau energizante, am impresia ca o sa mor tanar din cauza lor.

ClaudelGFX spunea...

lol, eu beau cel putin 5 energizante pe zi... si cand zic cel putin... chiar asa e :) fara sa mai vrb de cola si cafea :X