"Don't tell me the sky is the limit when there are footprints on the moon"

luni, 26 ianuarie 2009

Ce sunt alimentele organice?

Ce inseamna ''organic''?
Un aliment este organic daca nu contine urme de pesticide sau conservanti, lucru care il face sa fie mult mai sanatos. Alimentele neprocesate si naturale sunt din ce in ce mai cautate de consumatori. Mai mult, pentru a nu exista incurcaturi, s-au stabilit reguli clare pe care trebuie sa le respecte toate alimentele de acest tip.

Agricultura organica:
- interzice folosirea ingineriei genetice;
- interzice folosirea iradierii pentru conservarea alimentelor;
- interzice folosirea ingrasamintelor artificiale.

Alimentele etichetate ca fiind ''organice'' sunt:
- cultivate in sol netratat cu substante sau ingrasamant chimic de cel putin trei ani;
- contin cel putin 70% ingrediente organice.

In alimentele organice este permisa si existenta pesticidelor, dar numai daca acestea se afla la un nivel foarte scazut, sub 5%.
Consumul alimentelor organice este bun pentru sanatate. Pe langa exercitiile fizice este bine sa aveti si un regim alimentar sanatos. O parte importanta din acest regim o pot constitui alimentele organice.

Alimentele organice versus alimentele conventionale

Daca va hotarati sa cumparati alimente organice, trebuie sa stiti ca acestea sunt mai scumpe la pret decat cele obisnuite, deoarece cultivarea si recoltatea lor presupun existenta unui spatiu mai extins si o munca intensiva. In ultimul timp au aparut cercetari care arata ca alimentele organice sunt mult mai bune decat cele conventionale, atat din punctul de vedere al gustului, cat si calitatii.

Alimente organice, pentru protejarea planetei
In afara de motivul evident - un regim de viata sanatos -, exista si altul care ar trebui sa ne indemne sa consumam numai alimente organice. Agricultura organica este mult mai prietenoasa fata de mediu decat cea obisnuita. Folosirea pesticidelor si a fertilizatorilor chimici afeceaza negativ mediul, de cele mai multe ori conducand la distrugerea tuturor insectelor (nu numai a celor daunatoare pentru recolta respectiva) si, din greseala si a unor animale.

Daca vreti sa va axati alimente organice, nu uitati ca pana si faina alba, cerealele rafinate si zaharul organic nu sunt cea mai buna alegere de pe lista. Cumparati in schimb cereale integrale, paine facuta din cereale integrale precum si biscuiti.
In ceea ce priveste fructele, daca acestea nu sunt organice, trebuie sa stiti ca printre cele mai putin tratate chimic se numara fructele tropicale precum mango, kiwi, banana, ananasul si papaya. Acestea au multa vitamina A si C, plus fibre si arome. Unele din fructele cel mai probabil tratate chimic sunt piersicile, nectarinele, prunele, strugurii de import si ciresele. Ideal este sa cumparati fructe de la taranii din piata, fructe cultivate chiar in curtea lor, desi nici macar acest lucru nu este o garantie ca sunt sanatoase.
La categoria legume, spanacul, telina, cartofii si ardeii grasi sunt cele mai tratate cu pesticide; la polul opus se afla porumbul, avocado, conopida, asparagus, ceapa, mazarea si broccoli.
Cand vine vorba de lactate, cumparati numai produse naturale, de la producatori care hranesc vacile organic si nu le trateaza cu hormoni sau antibiotice.
La fel, carnea provenita de la animale crescute organic, ouale de gaina si lactatele de acest tip sunt ceva mai scupe la pret, dar sunt cu mult mai bune decat celelalte.

La cumparaturi, dupa alimentele organice
Preturile acestor alimente va scadea in timp. Si chiar si la preturile de acum, tot este o alegere buna sa optati pentru consumul lor. In scurt timp poate si la magazinele sau hypermarketurile de la noi vor aparea standuri speciale, in care sa fie comercializate numai produse organice.

3 comentarii:

Mihaela Chelaru spunea...

Si eu sper ca aceste alimente sa fie mult mai promovate pe viitor, altfel sigur sanatatea noastra ar fi distrusa datorita produselor cu conservanti de pe piata.

hadean spunea...

salut
zici tu ceva. partea proastă e că în românia nesimţirea merge atât de departe încât pe produse "de serie" au apărut etichete pe care scria "produs bio" sau "produs organic". cât despre adevăratele produse organice româneşti, mare parte dintre ele merg la export în timp ce noi mâncăm morcovi turceşti traşi la indigo. la ţară se mai găsesc produse organice dar şi acolo sunt rare pentru că ţăranul a învăţat că dacă-i dai porcului steroizi poate ajunge la 160 de kilograme în şase luni în loc de un an. agricultura organică se face greu, e nevoie de sprijin de la stat (irlanda şi anglia au înţeles asta, franţa mai puţin, acolo sunt mulţi care susţin că-i doar o modă) iar în românia şansele să se dezvolta într-atât încât să ne salveze de la moartea lentă pe care o mâncăm azi sunt mici, mici de tot.

Anonim spunea...

Foarte bun articol! Imi permiti sa iti promovez blogul intr-o nota pe blogul meu?