Ceaiul este o băutură obţinută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis (L.). În funcţie de gradul de oxidare a frunzelor, cele cinci tipuri principale de ceai sunt:
* Ceai alb: neveştejit şi neoxidat;
* Ceai verde: veştejit şi neoxidat;
* Ceai oolong: veştejit, uşor zdrobit şi parţial oxidat;
* Ceai negru (numit roşu de către chinezi): veştejit, zdrobit şi complet oxidat;
* Ceai Pu-erh: veştejit şi parţial sau complet oxidat.
Cel mai cunoscut si studiat este insa ceaiul verde.
Ceaiul verde contine cantitati importante de
vitamina C,
beta-catorina(materie prima pentru vitamina A),
vitamina K (impreuna cu alte vitamine din grupul B),
substante tanante(previn cancerul, combat bacteriile si virusii, reduc riscul de infarct si arterioscleroza, calmeaza mucoasele stomacului si intestinelor in inflamatiile de origine nervoasa),
EGCG (galatul de epigalocatechina, o substanta chimica care face parte tot din grupa polifenolilor),
flavone (ajuta la scaderea colesterolului).De asemenea furnizeaza
fluor, calciu, mangan, fier, potasiu.
O alta componenta importanta a ceaiului este
cofeina.Ceaiul verde contine doar un sfert din cantitatea de cofeina din cafea, de aceea supradozele sunt putin probabile. In plus, spre deosebire de cafea, cofeina din ceaiul verde este legata chimic de substante tanante, care o elibereaza lent. Astfel incat corpul nu o poate prelua atat de rapid si nu este coplesit de o „supradoza de cofeina“. De asemenea, cofeina din ceaiul verde nu actioneaza asupra inimii si a sistemului circulator, ci cu precadere asupra sistemului nervos central. De aceea, ceaiul verde este un stimulator mai usor si care menajeaza mai bine organismul, avand in acelasi timp un efect excitant mai durabil decat al cafelei, care se risipeste la fel de repede pe cat a aparut.
La ceaiul verde nu s-au observat, ca la cafea, efecte de dependenta, adica necesitatea unei cresteri continue a consumului zilnic pentru a se putea simti efectul stimulator al cofeinei.
O sa prezint principalele beneficii aduse de consumul de ceai verde, mai mult sau mai putin cunoscute...
1. Ceaiul verde si Cancerul
Ceaiul verde ajuta la reducerea riscului de a face cancer. Antioxidantii din ceaiul verde sunt de 100 de ori mai eficienti decat vitamina C si de 25 de ori mai buni decat vitamina E.
2. Ceaiul verde si Bolile de inima
Ceaiul verde ajuta la prevenirea bolilor de inima prin micsorarea nivelului de colesterol. Chiar si dupa un preinfarct, ajuta la recuperarea celulelor si la stoparea mortii acestora.
3. Ceaiul verde si Imbartranirea
Ceaiul verde contine antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi, lucru care intarzie aparitia semnelor de batranete si te face mai longeviv.
4. Ceaiul verde si Slabitul
Ceaiul verde te ajuta si sa slabesti. Acesta arde grasimile si aduce la normal rata metabolismului tau.
5. Ceaiul verde si Pielea
Antioxidantii din ceaiul verde protejeaza pielea de efectul nociv al radicalilor liberi, care favorizeaza aparitia ridurilor si contribuie la procesul de imbatranire a pielii. De asemenea, ajuta la lupta impotriva cancerului de piele.
6. Ceaiul verde si Artrita
Ceaiul verde poate preveni si reduce riscul aparitiei artritei reumatoide. Acesta protejeaza cartilajele blocand enzimele care le distrug.
7. Ceaiul verde si Oasele
Ceaiul verde ajuta la pastrarea oaselor puternice prin continutul ridicat de fluorura care se afla in ceai.
8. Ceaiul verde si Colesterolul
Ceaiul verde ajuta la reducerea nivelului colesterolului. De asemenea, echilibreaza nivelul dintre colesterolul bun si cel rau, reducandu-l pe cel rau.
9. Ceaiul verde si Obezitatea
Ceaiul verde previne obezitatea prin stoparea trecerii glucozei in celulele de grasime. Daca vrei un stil de viata sanatos, fa miscare si bea ceai verde regulat, astfel sansele scad sa devii obez.
10. Ceaiul verde si Diabetul
Ceaiul verde imbunatateste metabolismul lipidelor si glucidelor, previne marirea nivelului de zahar din sange, echilibreaza metabolismul.
11. Ceaiul verde si Alzheimer
Ceaiul verde te ajuta sa ai o memorie mai buna. Cu toate ca nu exista leac pentru Alzheimer, ceaiul verde ajuta la incetinirea procesului de reducere a aceticolinei din creier, care duce la Alzheimer.
12. Ceaiul verde si Parkinson
Antioxidantii din ceaiul verde previn distrugerea celulelor din creier care duce la Parkinson. Cei care beau ceai verde au mai multe sanse ca boala sa nu evolueze.
13. Ceaiul verde si Bolile de ficat
Ceaiul verde ajuta la distrugerea radicalilor liberi din ficat.
14. Ceaiul verde si Tensiunea arteriala
Daca bei ceai verde te va ajuta sa iti menti tensiunea arteriala la normal prin tinerea in frau a angiotensinei, care duce la marirea tensiunii arteriale.
15. Ceaiul verde si Toxiinfectia alimentara
Catechina din ceiul verde omoara bacteria care cauzeaza toxiinfectia alimentara si distruge toxinele produse de acesta bacterie.
16. Ceaiul verde si Nivelul zaharului din sange
Nivelul zaharului din sange tinde sa se mareasca pe parcurs ce imbatranim, inca polifenolul din ceaiul verde ajuta la miscorarea nivelului si la mentinerea lui in limite normale.
17. Ceaiul verde si Sistemul imunitar
Polifenolii si flavonoizii din ceaiul verde te ajuta sa ai un sistem imunitar puternic, facand organismul mai puternic in fata infectiilor.
18. Ceaiul verde si Raceala si gripa
Ceaiul verde te ajuta sa nu racesti sau sa contactezi gripa. Vitamin C din ceai ajuta si la tratarea racelei si gripei daca deja te-ai imbolnavit.
19. Ceaiul verde si Astmul
Teofilina din ceaiul verde relaxeaza muschii care sustin tubul bronsic reducand astfel severitatea astmului.
20. Ceaiul verde si Infectiile din ureche
Daca ai vreo infectie in ureche, incearca intai sa o tratezi cu ceai verde. Inmoaie un betisor de urechi in ceai verde si curata urechea infectata cu acesta.
21.Ceaiul verde si Herpesul
Ceaiul verde ajuta ca tratamentele pentru herpes sa fie mai eficiente. Prima data pune pe herpes o compresa cu ceai verde, lasa locul sa se usuce si abia apoi aplica crema de tratament.
22. Ceaiul verde si Dintii
Ceaiul verde distruge bacteriile si virusii care cauzeaza aparitia infectiilor dentare si incetineste producerea de bacterii care te va face sa ai o respiratie mai proaspata.
23. Ceaiul verde si Stresul
L-teanina, care este un fel de amino acid din ceaiul verde, ajuta la reducerea stresului si a anxietatii.
24. Ceaiul verde si Alergiile
Daca ai vreun fel de alergie, bea ceai verde si va calma alergiile.
25. Ceaiul verde si HIV
Doctorii din Japonia au descoperit ca EGCG (Epigallocatechin Gallate) din Ceaiul verde poate stopa virusul HIV de a afecta celulele sanatoase. Ceea ce inseamna ca ceaiul verde poate stopa raspandirea virusului HIV.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu