Fibrele alimentare sunt de fapt glucide nemetabolizabile (nu sunt asimilate de organism, nu produc energie). Ele nu sunt atacate de enzimele tubului digestiv dar au efect fiziologic pozitiv, iar alimentele care le contine se numesc alimente functionale (alimente naturale sau concepute, care au efect fiziologic pozitiv sau previn,uneori trateaza, anumite maladii, in special cele cu substrat alimentar-->hipercolesterolemii, diabet etc.).
Efectele pozitive ale consumului de fibre:
- maresc volumul alimentelor ingerate si induc mai rapid senzatia de satietate (ca urmare se consuma mai putina hrana iar aportul energetic este mai mic-->combat obezitatea)
- au efect hipoglicemiant si hipocolesterolemiant
- combat constipatia, reduc riscul cancerului de colon si litiaza biliara
Surse alimentare bogate in fibre alimentare: painea intergrala si cea imbogatite cu produse taratoase, cerealele integrale, morcovii, merele, varza etc.
3 comentarii:
Am gasit si articole pro si contra cand vine vorba de fibre celulozice...
Personal ma feresc de prea multe fibre -- am incercat intr-o vreme o dieta bogata in fibre, insa necesitatile mele energetice erau mereu nesatisfacute -- mi se facea foame din doua in doua ore.
In schimb, pentru alte persoane pot fi o binecuvantare, mai ales daca au probleme cu digestia. In plus sunt asociate cu vitamine si alte cadouri pt organism.
Dieta trebuie sa fie echilibrata. Excesele nu sunt bune in nici un capitol in viata asta;)
Eu zic ca e ok atata timp cat consumam alimente care contin fibre dar nu depasim limita de 30g/zi...
Personal ma feresc de painea alba..cu cat cerealele sunt mai procesate cu atat scad valorile nutritive si functionale ale produsului obtinut.
eu nu ma feresc de painea alba, si nici de unele excese...
Trimiteți un comentariu