"Don't tell me the sky is the limit when there are footprints on the moon"

miercuri, 18 februarie 2009

Adevarul despre CIOCOLATA


Ciocolata este un un produs alimentar obtinut dintr-un amestec de cacao, zahar, uneori lapte, si unele arome specifice (plus alti aditivi).
Fie ca este cu lapte, amaruie, cu crema, cereale sau biscuiti ea constituie desertul preferat pentru multi dintre noi.
Desi ciocolata este mancata de placere, consumul de ciocolata cacao/ciocolata amaruie a fost dovedit a afecta benefic sistemul circulator. Alte studii au fost efectuate pentru a dovedi efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, inhibator al tusei si inhibator al diareei. In ciuda beneficiilor posibile consumul excesiv de ciocolata poate favoriza obezitatea si aparitia diabetului zaharat.

Compozitia sa bogata in glucide si in lipide face din ciocolata un aliment energetic prin excelenta. De asemenea, este o sursa importanta de magneziu, calciu, potasiu, minerale si fier. Cafeina si serotonina (hormonul fericirii) confera ciocolatei proprietati psihoactive. S-a efectuat un studiu care a aratat ca in timpul topirii ciocolatei in gura, creierul uman cunoaste o crestere a activitatii electrice, iar ritmul cardiac creste mai mult decat in timpul unui sarut pasional si senzatia dureaza de patru ori mai mult.
Probabil ca nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand te simti stresat sau suparat simti o nevoie acerba de dulciuri. Mancarea bogata in carbohidrati produce o crestere a concentratiei de triptofan (un aminoacid precursor serotoninei si un tranchilizant natural). Asadar, o masa bogata in carbohidrati induce un sentiment de calm, pace si satisfactie, deoarece sporeste productia de serotonina in creier. Insa, consumul carbohidratilor simpli in locul celor complecsi poate avea un efect de moment. Te vei simti in plina forma, insa starea aceasta va fi una de scurta durata, deoarece nivelul insulinei va scadea conducand la pierderea energiei, la depresie sau "concentratie scazuta de zahar". Daca te gandesti ca o alta cantitate de zaharuri te va ajuta sa iti revii, ia-ti gandul! Nu va face decat sa inrautateasca si mai mult starea ta!
Serotonina e implicata si in depresia si senzatia de somnolenta asociata cu trezitul mult prea tarziu, printr-un mecanism extrem de simplu : cand soarele apune serotonina e transformata in melatonina, la rasaritul soarelui acest proces se opreste(numai daca esti treaz). Legatura intre productia de serotonina si alternanta zi-noapte explica de ce oamenii se pare ca sunt mai fericiti in timpul verii(datorita duratei mai mari a zilei).

Aportul de vitamine din cacao este mai limitat, chiar daca contine grupa betacarotenelor, vitaminele B1, B2, B5, B6, B9 si PP. In schimb, cacao este o sursa deloc de neglijat de vitamina E, care actioneaza impotriva imbatrinirii. De fapt, un baton de ciocolata amara reprezinta 35% din necesarul zilnic recomandat de vitamina E.
Singura parte nesanatoasa a ciocolatei este zaharul care poate cauza probleme de sanatate daca este consumat in cantitati mai mari.
Persoanele care consuma ciocolata traiesc in medie cu un an mai mult.

Idei false referitoare la ciocolata

Deseori considerat ca un aliment care furnizeaza corpului un aport rapid de zahar, ciocolata dispune de fapt de un indice glicemic relativ scazut. Daca mancati ciocolata, glicemia dvs. va creste regulat, dar nu la fel de repede ca in cazul altor alimente sau bauturi usor digerabile, pe baza de amidon sau zahar.
Consumul de ciocolata intre mesele principale nu provoaca cresterea sau scaderea zaharului din sange. Chiar si diabeticii au posibilitatea sa se infrupte din gustoasa ciocolata pentru ei, dar numai din cand in cand.
*Ideile false privind efectele ciocolatei nu se limiteaza asupra glicemiei: auzim deseori spunindu-se ca ciocolata provoaca probleme cutanate, precum puseele de acnee. Si aici, cercetarile clinice arata ca nu este adevarata aceasta idee. Nu a fost demonstrat nici ca ciocolata declanseaza migrene sau ca este o cauza majora a cariilor dentare. Dimpotriva, cercetatorii au descoperit ca taninul, fosfatul si fluorul din cacao favorizeaza prevenirea cariilor diminuind formarea placii dentare. In plus, proteinele lactice prezente in ciocolata cu lapte protejeaza impotriva cariilor, in timp ce acidul oxalic al ciocolatei are un efect similar reducand aciditatea din gura. Deci, este preferabila alegerea ciocolatelor puternic dozate in cacao.
*Contrar unei opinii foarte raspindite, ciocolata nu face rau ficatului. Acest lucru se poate intampla numai daca ciocolata este consumata in exces.

9 comentarii:

Anonim spunea...

un articol de nota 10, asa cum m-ai obisnuit! bravo!
foarte frumos, cu foarte multe idei interesante... imi place.. sa iti tii obiceiul, si te astept si cu altele la fel de interesante.. ;)

Anonim spunea...

Draga mea, tare prost m-am nimerit la postul ăsta! :((( eu n-am mai pus gura pe ea ciucalată de vreo lună şi...

Poftă mare!

Adrian spunea...

Mie imi place ciocolata :)

Anonim spunea...

Warm greeting for your family!

Anonim spunea...

yammy

Garfield spunea...

asta cu ADEVARUL despre... mi se pare un pic ciudat :) ce e oare adevarul?:)

mie imi place ciocolata, consum in exces si ma simt minunat :)) bine, eu sunt pisoi, deci la mine merge orice :)

Alya spunea...

stiu ca suna un pic exagerat....am vrut doar sa daram inca din titlu miturile despre ciocolata:D

Anonim spunea...

pfff...i eat chocolate every day...si daca mor de diabet..macar mor fericit:))

Anonim spunea...

articolul e super interesant.eu consum ciocolata destul de des...felicitari pt articol si mai te astp cu informatii noi ;)