"Don't tell me the sky is the limit when there are footprints on the moon"

duminică, 8 februarie 2009

Alimente modificate genetic


Alimentele modificate genetic sunt produse ce au calitati nutritive similare sau, uneori, chiar mai bune decat cele obtinute prin metodele clasice. "Noile alimente" sunt rezultatul ingineriei genetice.
Aceasta metoda consta in luarea de la organismul donor a genei care intereseaza si introducerea ei intr-o molecula de ADN strain, care se numeste vector purtator. Apoi urmeaza etapa inserarii intregii molecule de ADN in molecula ADN a organismului gazda. In continuare se urmareste celula in care se manifesta genele si apoi se selecteaza produsul care ne intereseaza. Acest produs este greu de controlat, deoarece genele nu functioneaza izolat, ci interactioneaza unele cu altele, iar organismul uman are zeci de mii de gene si daca luam in calcul si faptul ca indivizii sunt entitati distincte, atunci ne putem da seama ca aceeasi gena poate avea efecte diferite de la un organism la altul.

Prin tehnicile de inginerie genetica au fost obtinute:
- plante rezistente la seceta si daunatori;
- cereale cu un continut crescut de proteine;
- cereale fara gluten;
- orez cu un continut ridicat de vitamina A;
- seminte de rapita cu acizi grasi care pot fi utilizati in regimuri dietetice;
- plante fara proteine alergene (kiwi fara proteina alergena);
- bacterii acidolactice rezistente la bacteriofagi;
- tomate cu coacere in timpul transportului;
- cantitate crescuta de lecitina (prezenta, in mod obisnuit, in galbenusul de ou si soia) din soia si care este utilizata ca emulgator pentru margarina, ciocolata si alte produse alimentare;
- chimozina modificata genetic (in mod obisnuit, chimozina este o enzima extrasa din stomacul viteilor), care este utilizata in productia de branzeturi;
- vitamine si arome alimentare.

Care sunt riscurile alimentelor modificate genetic asupra sanatatii consumatorilor?

a. Efectele alergice
Genele nou inserate pot produce proteine care la unele persoane determina alergii. Cele mai frecvente alergii sunt cele fata de lapte, oua, peste, cereale si soia. La inceputul anilor '90 cand soia a capatat efecte nutritive sporite prin introducerea unei gene de la nucile braziliene, riscul potential a devenit evident.

b. Rezistenta la antibiotice
Se stie ca unele alimente modificate genetic pot creste rezistenta omului sau a animalelor fata de antibiotice. De exemplu, tomatele modificate genetic consumate proaspete au gene marker (o gena rezistenta la antibiotice) ce sunt foarte rezistenta la neomicina sau kanamicina. Acelasi lucru se intampla si in cazul semintelor de bumbac. In general, riscul variaza in functie de originea genei implicate. Bacteriile ce produc acid lactic nu trebuie sa contina gene de rezistenta la antibiotice.


c. Modificari la nivelul metabolismului

Prin inserarea de gene noi se pot produce alterari la nivelul genomului - adica totalitatea genelor pe care le contine un organism - alterari care pot genera in organismul gazda si alte efecte decat cele scontate, cum ar fi scaderea cantitatii de substante nutritive si cresterea nivelului de toxine in organismul gazda.

Situatia alimentelor modificate genetic in Romania

2006 a fost ultimul an in care au fost permise in Romania culturile de alimente modificate genetic. La acel moment existau 130 000 ha cultivate cu soia modificata genetic. De atunci se incearca scoaterea de pe piata a alimentelor modificate genetic, unele hypermarketuri le-au scos definitiv din rafturi pana in prezent. Cu toate acestea inca se importa alimente modificate genetic, cumparatorii fiind atrasi de aspectul mai placut al acestora (in cazul legumelor si fructelor), sau pur si simplu romanul se lasa pacalit prin faptul ca nici macar nu citeste eticheta...

Este o problema controversata, personal nu cred ca toate aceste modificari ale alimentelor sunt daunatoare. Pericole sunt la tot pasul, unde ne asteptam mai putin..
Greenpeace Romania lupta pentru interzicerea cu desavarsire a acestor alimente, si totusi ele apar pe piata, caz in care autoritatile care ar trebui sa raspunda paseaza vina de la una la alta...

7 comentarii:

Mihaela Chelaru spunea...

cu siguranta nu! cel putin nu porumbul ala!

Anonim spunea...

yumm ..oricum nu va zbateti prea tare...legumele si fructele modificate genetic sunt de cativa ani buni pe piata la noi...greenpeace my ass...cati bani scot baietii din produsele astea, nus de colea

Alya spunea...

eu nu ma zbat deloc...doar am prezentat situatia si punctul meu de vedere personal..
cat despre poza...face parte din campania Greenpeace, pe care eu o consider foarte agresiva...dar eram foarte curioasa cum reactioneaza lumea la ea.
dupa cum vezi...pe mihaela a speriat-o foarte tare :-|

Adrian spunea...

ce sa zic mie imi plac produsele naturale asa cum lea lasta natura, au alt gust chiar daca nu arata asa de bine, in fond si noi ne adaptam la ele si le mancam si poate nu o sa se intample nimic cu noi pentru ca suntem un organism si ca si orice organism ne adaptam oricarei conditii de viata acum sau urmasii nostrii

L. Stelea spunea...

@ Adrian
Hrana noastra nu este asa cum a lasat-o natura, trei exemple:
Merele naturale (padurete) sunt acre, perele padurete sunt greu digerabile, ciresele sunt amare.
Hrana noastra nu mai este unde a lasat-o natura.
Rosiile, cartofii, porumbul si alte legume au fost aduse din America, nu sunt plante locale.
Oamenii au tot ameliorat si modificat organismele, plante si animale, domesticite pentru a ne servi ca hrana. Modificarea genetica pur si simplu continua procesul.

Alya spunea...

dap...plus ca eu mai am un exemplu...putini stiu ca bananele pe care le consumam noi astazi nu sunt "de la natura". La origini aveau foarte multe seminte...si au fost modificate pana la forma pe care o stim noi astazi ;)

Anonim spunea...

Se spune ca aceste alimente modificate genetic vor fi mai ieftine.Prostii!.Sunt fuarte multe interese,totul se rezuma la bani.