"Don't tell me the sky is the limit when there are footprints on the moon"

duminică, 29 martie 2009

Vinul...aliment, medicament sau otrava?!


De la bun inceput as vrea sa va precizez, ca acest articol este scris pentru a evidentia calitatile superioare, pe care le are vinul fata de celelalte bauturi alcoolice (berea si cele tarii). Nu intentionez si nici nu am dreptul sa sustin consumul de bauturi alcoolice insa doresc sa va informez si sa va impartasesc, pe aceasta cale, unele informatii din punct de vedere gastronomic si medical despre puterile curative ale vinului.

Discutand din perspective gastronomica, vinul consumat la mesele importante si in cantitate moderata imbunatateste apetitul, creste secretiile digestive cu stimularea motilitatii gastrice si in felul acesta ajuta la o digestive mai buna a principiilor alimentare ingerate. Pe langa
aceasta actiune, la nivel psihic, vinul prin culoare, parfum, aroma si savoare transmite reactii pozitive, stimuland producerea de endorfine (substante benefice) la nivelul creierului. Endorfinele secretate produc o scadere a tensiunii la nivelul sistemului nervos central cu instalarea starii de calm, liniste si tendinta spre veselie. Aceste reactii ajuta organismul sa se lupte mai eficient in perioadele de suprasolicitare psihica si fizica. Toate aceste lucruri se intampla numai la consumul moderat de vin. Orice exagerare va poate da mai multe efecte nocive cu destabilizarea organismului.

Consumul vinului in doza moderata si recomandata (dupa unii autori cca 210 ml) are efecte benefice din punct de vedere fiziologic, nutritional si farmacologic. In urma numeroaselor studii realizate au fost descrise si constatate urmatoarele efecte asupra organismului: usor sedativ, anestezic, vasodilatator, diuretic, energizant, antialergic, stimulant pentru cresterea colesterolului bun (HDL), combaterea eliminarii vitaminei C, sinteza si mentinerea colagenului in peretii arterelor si venelor mentinand elasticitatea, permeabilitatea, tonicitatea si rezistenta acestora.

Toate aceste efecte descrise deja previzioneaza acceptarea si utilizarea vinului ca medicament, cu o conditie esentiala si clara in privinta cantitatii consumate si anume cu moderatie.

Vinul in cantitate terapeutica regleaza echilibrul acido-bazic si il mentine in parametri optimi pentru metabolizarea corecta a grasimilor, proteinelor si a glucidelor prin vitamina B2 si mezoinozitolul pe care le contine.

Actiunea protectoare asupra mucoasei gastrice se realizeaza prin polifenolii existenti in vin care inhiba histidin-decarboxilaza si scade productia de histamine pana la 85%, responsabila pentru cresterea aciditatii gastrice. Vinul fluidizeaza sangele si creste microcirculatia stomacului
si a intestinelor cu stimularea procesului digestiv.

Efectul benefic asupra aparatului cardiovascular se datoreaza pe de o parte, prin vasodilatatia coronariana reducandu-se riscul cardiopatiilor si a accidentelor vasculare, protectiva prin sinteza de apoproteina A, care e o componenta a colesterolului bun (HDL), prin scaderea lipoproteinelor nocive (LDL) si rolul antioxidant al cantitatii mari de vitamina C in compozitia sa. Adaugandu-se la aceste efecte si cel de inhibare a depunerii trombocitelor pe peretele vascular ca prim lant al ateromatozei, este clar efectul de combatere a maladiilor cardiovasculare (HTA, infarct, ateromatoza).

Datorita efectului de crestere a secretiei de insulina, de reducere a glicemiei se explica recomandarea nutritionistilor de a consuma vin in cantitate moderata celor suferinzi de diabet in forme usoare si medii. Avand in compozitie vitamina C si P, vinul are efect vasoreglator si vasoprotector atat de necesar persoanelor diabetice cunoscandu-se complicatiile acestuia si anume arteriopatia diabetica.

Prezenta potasiului si a magneziului in cantitati suficiente are efect diuretic prin combaterea actiunii sodiului cu efectul de retentie a apei si util in maladiile cardiovasculare, diabet, unele hepato-renalopatii. Vinul stimuleaza eliminarea urinei si mentine reziduurile azotate la nivel relativ scazut.

Vinul rosu previne aparitia cancerului. Marele merit apartine flavonoidelor, care avand un puternic efect antioxidant, anihileaza efectul nociv al radicalilor liberi. Alt component care se gaseste numai in vinul rosu, in strugurii negri si fructele de padure, cu o importanta deosebita este quercetina. Studii de laborator demonstreaza ca aceasta substanta creste imunitatea organismului, previne aparitia cancerului si a bolilor de inima. Quercetina prelungeste viata celulelor cu 80%, stimuleaza miocardul, care in conditii de stres nu mai poate functiona la eficienta maxima. Vinul dilata vasele capilare si ajuta la prevenirea anginei pectorale si a formarii de cheaguri.

Dezavantaje

* poate provoca dureri de cap, fie din cauza taninurilor pe care le contine(in special vinul rosu), fie din cauza concentratiei alcoolice;
* alcoolul in cantitati mari reduce capacitatea de concentrare si atentia, incetineste activitatea cerebrala si blocheaza reflexele. Contributia lui nefasta se face simtita in toate tipurile de accidente, in special in cele rutiere;
* interactiunea cu medicamentele: se stie ca regula generala ca alcoolul nu se amesteca niciodata cu medicamentele, oricare ar fi tipul acestora. Motivul este simplu: alcoolul este metabolizat in ficat si poate interfera cu actiunea substantelor medicamentoase in mod nedorit. Combinatia dintre somnifere si bautura este in mod special periculoasa.
* Problemele de sanatate asociate consumului de alcool se leaga in primul rand de utilizarea peste masura sau de utilizarea regulata. In randurile femeilor riscurile sunt mai mari, chiar si raportate la cantitati de alcool mai mici decat in cazul barbatilor.
Consecintele nefaste asupra sanatatii includ:

- distrugerea ficatului (ciroza)
- osteoporoza
- riscul de cancer de diferite tipuri: de gat, de ficat, de san, de esofag
- presiune arteriala ridicata
- ulcere de stomac
- afectarea muschiului inimii
- pancreatita acuta si cronica
- nivel ridicat de trigliceride (un tip de grasime care circula in sange)

Sfatul de a bea cu masura este de bun simt. Totusi, cantitatile acceptate de alcool difera intre SUA si Europa. In primul caz, un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati este limita propusa, pe cand in statele europene femeile pot consuma intre 2-3 pahare pe zi, iar barbatii 3-4. In orice caz, fiecare persoana ar trebui sa isi stabileasca limita proprie, pentru a bea de placere si in cantitati rezonabile, fara a se supune vreunui risc de sanatate.

2 comentarii:

Murdoc spunea...

Otrava...de cele mai multe ori :)

Nicoleta spunea...

americancele sunt mai betive ele asa de felul lor asa ca au nevoie de ceva mai mult... oricum totul e in exces in America..:)
instructiv-educativ articolul.. imi place!
mi-ai facut pofta de un pahar de vin alb ( ca is europeanca).... :)